Europees keurmerk biologische productenVanaf deze maand kan op biologische producten in Nederland behalve het EKO Keurmerk ook het Europese keurmerk voor biologische producten worden gebruikt.

Het Europese logo is handig voor fabrikanten die hun producten in meerdere Europese landen aanbieden. Voor consumenten betekent het dat zij op biologische producten behalve het bekende EKO Keurmerk ook het Europese logo kunnen tegenkomen.

Controle

Biologische producten mogen pas biologisch heten als is toegezien op de productie. Alle boeren, fabrikanten en importeurs in Nederland die biologische producten produceren, verwerken, verduurzamen, verpakken of importeren, zijn verplicht zich te laten controleren. Ook biologische producten die worden geëxporteerd naar Europa worden gecontroleerd. Wanneer de productiewijze is goedgekeurd, mogen zij het keurmerk voor biologische producten voeren. Behalve het nationale keurmerk kan dat ook het Europese keurmerk zijn.

Beschermde term

Het is overigens niet verplicht het keurmerk te gebruiken. Ook een product zonder EKO-keurmerk of het Europese keurmerk kan dus biologisch zijn. De term ‘biologisch’ op de verpakking van een in Europa gekocht product, geeft aan dat het levensmiddel in elk geval voldoet aan de Europese regelgeving voor biologische producten. Ook producten van buiten de Europese Unie, zoals koffie uit Zuid-Amerika of avocado’s uit Israël, moeten voldoen aan de Europese regels om binnen Europa als ‘biologisch’ verkocht te mogen worden. Behalve ‘biologisch’ kunnen ook termen als ‘organic’ of ‘ökologisch’ worden gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *