Brits bedrijf zet stap op weg naar kweek biologische kabeljauw

Met de aankoop van het bedrijf Nufish heeft het Britse Shetland Organic Seafoods (op de Shetland-eilanden) een belangrijke stap gezet op weg naar het verkrijgen van de status van ‘s werelds eerste kweekbedrijf voor biologische kabeljauw. Het bedrijf hoopt nog deze zomer deze status te krijgen. Doel is de jaarlijkse productie van 15.000 ton biologische kabeljauw in 2010.

Nufish is een bedrijf dat kabeljauw-uitgangsmateriaal levert en is één van de twee commerciële kweekbedrijven voor kabeljauw-uitgangsmateriaal in de Europese Unie. Het bedrijf kan jaarlijks 600.000 stuks uitgangsmateriaal per jaar kweken, maar het is de bedoeling deze productie te verdrievoudigen. Daarmee krijgt Shetland Organic Seafoods de gehele cyclus van de kweek van kabeljauw in eigen huis.

Met dit alles zijn investeringen van een kleine 4,5 miljoen euro gemoeid, waaronder ook de ontwikkeling van nieuwe gebieden voor de kweek van kabeljauw. Shetland Organic Seafoods heeft ook de wetenschappelijke staf van de onlangs gesloten aquacultuur-afdeling van het North Atlantic Fisheries College in Scalloway in dienst genomen.

bron: Biofood Online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *