4 heerlijke zomersalades ...ga naar de recepten...

Biologisch, ecologisch, bio-dynamisch , ...
We zetten het even voor u op een (willekeurig) rijtje.


Natuurvoeding


Waarom kiezen steeds meer mensen voor biologische voeding en waar staat ďbiologischĒ voor?

Om het menselijk lichaam te laten functioneren is voeding nodig, voeding moet energie leveren en bouwstoffen voor de groei en herstel van ons lichaam.We spreken dan over koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, sporenelementen en water. Al deze stoffen zijn in meer of mindere mate terug te vinden in onze voeding die wij dagelijks gebruiken.

De talloze voedselschandalen zoals BSE, varkenspest, dioxine kippen, MKZ, salmonella-epidemieŽn, vogelpest, groenten en fruitsoorten met een te hoog gehalte aan chemische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemanipuleerd voedsel (waarvan we nog steeds niet weten welke gevolgen het voor onze gezondheid heeft) etc., maakt dat biologische voeding meer dan ooit in de belangstelling staat en dat mensen steeds vaker kiezen voor de biologisch verantwoorde producten. Daarnaast is er een groeiende bewustwording van de zorg voor wat betreft onze gezondheid en gaan we bewuster met het milieu om. We weten dat een volwaardig eetpatroon ons gezond houdt en onze levensduur verlengt. Ook verbetert een volwaardig eetpatroon de kwaliteit van ons leven, we zijn minder vaak ziek, beschikken over meer energie en zien er beter uit We zitten dus gewoon beter in ons vel.

Wat is nu eigenlijk biologische voeding.

Biologische producten worden geteeld in een gezond milieu. Er vindt een ruime vruchtwisseling plaats. De boeren en tuinders gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bij de verwerking van biologische producten voegt men geen chemische, resp.synthetische geur-, kleur- of smaakstoffen toe. Ook worden er geen genetisch gemodificeerde ingrediŽnten toegevoegd.

De dieren spelen in de biologische teelt een belangrijke rol. Ze zijn belangrijk voor de kringloop en worden daarom in de biologische landbouw met respect en genegenheid behandeld. Er wordt rekening gehouden met het natuurlijke gedragspatroon van de dieren waardoor zij leven in een natuurlijke omgeving. Ook krijgen zij biologisch diervoer en geen slachtafval. Tevens zijn preventieve geneesmiddelen, zoals het toedienen van antibiotica verboden.

Biologische producten worden gecontroleerd door Skal, de door de Nederlandse overheid aangewezen controle- organisatie. De gespecialiseerde winkels hebben een groot assortiment aan biologische producten, zowel voor food als non food. Ook de grote supermarktketens spelen in op onze behoeften en bieden vele biologische voedingsmiddelen aan. Dit maakt het voor veel mensen gemakkelijker om over te stappen.
 


▲▲
De saladeís zijn voor twee personen.

Rucola met geroosterde ui.

200 gr gewassen rucola, 2 grote in plakken gesneden uien, verse basilicum blaadjes,
60 gr in flinters geschaafde kaas gebruik hiervoor een harde kaas soort met een pittige smaak.
Voor de dressing: 4 eetl. olijfolie, Ĺ eetl. citroensap, zout en peper naar smaak.

Bestrijk de plakken ui met wat olie en bestrooi ze met een beetje zout en peper.
Grill deze in de oven aan beide kanten licht bruin en laat ze afkoelen.
Garneer de rucola op een schaal, verdeel de uien en de kaas over de rucola en sprenkel de dressing erover. Garneer de salade met de verse basilicum blaadjes.

De salade kan als lunch gegeten worden maar wordt met wat koude pasta met een paar lepels pesto een complete avondmaaltijd.

Avocado salade.

100 gr. veldsla, 2 eetl. geroosterde zonnebloem pitten, 50 gr roquefort, 2 hard gekookte eieren, 1 avocado, 1 eetl. citroensap, fijn gesneden ui, zout en peper naar smaak.
Snij de avocado door de helft, verwijder de pit en lepel hem uit. Prak de avocado met de eieren, ui, citroensap, zout en peper fijn
Garneer de veldsla op 2 borden, maak van de avocado pure twee bolletjes en leg deze in het midden, de fijngesneden roquefort en de zonnebloem pitten verdelen over de veldsla.

Serveer met geroosterd brood. Als lunch of als avondmaaltijd met wat gekookte afgekoelde rijst.
De rijst kan op smaak gebracht worden met zout, peper, olijfolie en een paar zongedroogde tomaten.

Griekse aardappel salade.

Kook 400 gr. aardappels en laat deze afkoelen.
Was een half bosje peterselie en knip dit fijn.
Snij 1 ui en 2 tomaten in fijne stukjes.
Meng het geheel met 4 eetl. olijfolie.
Voeg zout en peper naar smaak toe.

Lekker als lunch op als maaltijd salade.


Salade van ijsbergsla en radicchio.

Ĺ krop radicchio, Ĺ krop ijsbergsla beide wassen en in dunne reepjes snijden, 50 gr. grof gehakte en licht aangebrande hazelnoten, 100 gr. in blokjes gesneden oude kaas.
Voor de dressing: 2 theel. grove mosterd, 5 eetl. zonnebloemolie, 2 eetl. witte wijnazijn, ,1 theel. honing, zout en peper naar smaak.

Sla, kaas en dressing door elkaar scheppen en garneren met de hazelnoten.

Lekker bij rijst, aardappels of pasta.


▲▲
Biologisch, ecologisch, bio-dynamisch , ...
We zetten het even voor u op een (willekeurig) rijtje

Biologische voeding

Biologische producten zijn producten die voortkomen uit biologische land- en tuinbouw. Biologische land- en tuinbouw moet beantwoorden aan volgende criteria:

geen kunstmest:
organische bemesting zorgt voor een vruchtbare bodem; kunstmest is absoluut taboe;
toepassing van een ruime vruchtwisseling;
verregaande raffinering en verwerking wordt vermeden;
onkruidbestrijding gebeurt zonder chemicaliŽn te gebruiken;
er is uitgebreide aandacht voor dierenwelzijn:
toevoeging van standaardmedicijnen in veevoer of de systematische amputatie van bepaalde lichaamsdelen -snavelkappen, vleugels knippen- is verboden;
alleen milieuvriendelijke verpakking:
terwijl bij de verkoop van traditionele landbouwproducten er alles voor gedaan wordt om de uniformiteit van de massaproductie te verdoezelen door te diversiviŽren in verpakkingen en modellen, wordt bij de biologische verkoop verpakking zoveel mogelijk vermeden of er wordt voor milieuvriendelijke verpakking geopteerd;
gesloten kringloop
bij de productie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van middelen van het eigen bedrijf; het veevoeder komt van het eigen bedrijf en veemest wordt weer op het land gebruikt; hierdoor daalt bovendien de kans op het ontstaan of de overdracht van allerlei ziekten; energie voor transport blijft zo bijna uitsluitend beperkt tot het vervoer van de voedselproductie zelf.

Biologisch-dynamisch


De biologisch-dynamische landbouw ontstond reeds halverwege de jaren '20 en is dan ook al meer dan 70 jaar een voorbeeld in de professionele biologische landbouw. De aanzet kwam er toen in 1924 op vraag van een groep boeren de filosoof en wetenschapper Rudolf Steiner concrete aanwijzingen en een globale zienswijze aanreikte voor een duurzaam vruchtbare landbouw.
Steeds meer landbouwers probeerden die aanwijzingen in praktijk te brengen en hebben ze sindsdien verder onderzocht op hun waarde en betekenis.
Oorspronkelijk droeg deze nieuwe benadering van de landbouw nog geen naam. Later werd gekozen voor de term "biologisch-dynamische landbouw". Deze verwijst naar twee aspecten die centraal staan in de biologisch-dynamische landbouw: de aandacht voor de samenhang binnen de levende natuur (= eco-visie), gekoppeld aan de aandacht voor de aanwezigheid van fijnstoffelijke en geestelijke werkzaamheden (= cosmo-visie).
Reeds in 1929 werd tevens het Demeter-label gevestigd voor biologisch-dynamisch geteelde producten. Het draagt de naam van de Griekse godin van de aarde en staat als symbool voor zowel het behoud als de verdere ontwikkeling van een levende aarde.

Natuurvoeding

Natuurvoeding is een alternatief voor de moderne (voornamelijk westerse) ongezonde voeding die te veel dierlijke eiwitten, vetten, geraffineerde suikers en zout bevat en te weinig voedingsvezels.
Natuurvoeding hanteert het principe uit de klassieke voedingsleer dat je gezond eet als je alle noodzakelijke voedingsstoffen (vitamines, eiwitten, suikers, mineralen...) in de juiste hoeveelheden eet. Bijkomende kenmerken zijn:

volwaardigheid (bijv. volkoren-producten);
versheid
vleesarm of vegetarisch;
biologisch geteeld.

Ecologische voeding

Met ecologische voeding wordt nog een stap verder gezet. Alle kenmerken van natuurvoeding zijn van toepassing en daaraan wordt nog toegevoegd:

seizoensgebonden producten van eigen bodem
bereidingswijze die smaak- en voedingswaarde behoudt;
minimaal gebruik van verpakkingen;
milieuvriendelijke bewaarmethodes;
sociaal-economisch aspect van de voeding is een aandachtspunt

Reformvoeding

Reformvoeding is gebaseerd op de principes van de beweging "Terug naar de natuur", ontstaan in de 19de eeuw. Op dit ogenblik staat die leerschool voor volwaardige (maar niet noodzakelijk biologische) voeding.
Reform-producten voldoen aan de wettelijke criteria voor gezondheidsproducten, maar ze omvatten ook een groot gamma diŽten en kuren en ze kunnen zowel een afslankende als een genezende werking beogen. Hierdoor worden ze soms heftig gecontesteerd door de klassieke geneeskunde en dieetleer.